solkrem og parabener
i dag våknet jeg opp til ekte sommervær, og det første jeg gjorde da var å smøre meg inn i solkrem. huden er det største organet vi har, og det er veldig viktig å ta vare på og beskytte den. og en av måtene å gjøre det på er å bruke solkrem. ikke bare for å slippe å bli solbrent, men også fordi det minsker sjansen på å få hudkreft. først litt fakta:


råd om solbeskyttelse: (fra her)
+ ta pauser fra solen, spesielt mellom klokken 12 og 15.
+ bruk klær, solbriller og solhatt som beskyttelse.
+ bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud.
+ bruk av solarium øker risikoen for hudkreft.
+ bruk en svanemerket solkrem. svanemerkede solkremer inneholder få eller ingen helse- og miljøbelastende stoffer, og oppfyller alle krav og anbefalinger om beskyttelse mot UVA og UVB.

UVA = langbølget stråling som ikke gjør oss solbrente, men som skader huden dypere, og kan føre til tidligere aldring enn normalt. UVA-stråling er også en medvirkende årsak til hudkreft, i og med at de kan absorberes i overhuden og ødelegge arvestoffet i cellene her. UVA-strålene går gjennom glass, skylag og atmosfære, i motsetning til UVB som blir absorbert.

UVB = kan gi solbrenthet, som etter gjentatte ganger igjen kan føre til hudkreft. UVB-stråler fører til økt produksjon av pigmenter og en fortykkelse av huden, som igjen kan gi beskyttelse mot UV-stråling senere. (det er altså denne strålingen som gjør huden brun)

kjemisk filter (sunscreen)
– trenger ned i huden og stopper solstrålene ved hjelp av en kjemisk prosess, slik at de ikke trenger ned i og skader huden. denne typen filter kan gi allergiske reaksjoner hos enkelte.

fysisk filter (sunsblock)
– blir liggende som et tynt lag utenpå huden og reflekterer solstrålene. de anbefales gjerne på små barn. kremer med fysisk filter er ofte fetere og føles mer klissete og er tyngre å smøre ut, enn kremer med kjemisk filter.

mange mener at sunblock er best da de reflekterer vekk strålene før det får trekke ned i huden.


så, da tenker man vel at det bare er å løpe i butikken og kjøpe den første solkremen man finner? vel, man kan jo selvfølgelig det (det er jo bedre enn ingenting!), men det er mange solkremer som inneholder hormonforstyrrende stoffer, og noen inneholder til og med ting som bare gjør huden mer utsatt.

(er sikkert noen som tviler veldig nå, for hvorfor ville de selge solkremer som er skadelige eller som ikke en gang funker? fordi selskapene er bare ute etter en ting: å tjene penger. selv om de maser så veldig i reklamene sine om at produktene dems vil hjelpe deg, betyr det ikke nødvendigvis at det er sant. hvem har feks ikke prøvd kjempemange forskjellige hudrenser uten at det har hjelpet en ting, selv om reklamen sa det var et vidunderprodukt? haha!)


et hormonforstyrrende stoff som begynner å bli mer og mer kjent er parabener. (flere og flere land har gradvis begynt å forby det)

“Alle parabener står på EUs kandidatliste for hormonforstyrrende stoffer i kategori 1. Det betyr at alle parabener har vist hormonforstyrrende effekter i minst ett dyreforsøk. Hormonforstyrrende stoffer mistenkes bl.a for å kunne påvirke fruktbarhet, kjønnsutvikling og læringsevne. Hormonforstyrrende stoffer er også satt i sammenheng med enkelte former for kreft.” (les mer her)

ikke noe man vil smøre huden sin inn med akkurat, da huden absorberer alt den får på seg. så hva gjør man da? man kan ta en titt på denne testen over hvilke solkremer som er best – men vær obs på at noen av dem er dyretested, som coop sin! (og hvis du vil finne ut hvor i testen solkremen du bruker kom kan du se om den er med her)


jeg bruker denne, og har brukt denne før, og er veldig fornøyd med begge. (noen andre som bestiller solkremer fra iherb? hvilken?) hvis noen skulle føle for å bestille sin første pakke fra iherb kan man bruke denne koden – ZEM324 – til å spare 5$.


+ for en liste med flere kjipe stoffer som blir puttet i kosmetik kan man se her.
+ her er den en artikkel på solkrem på engelsk for dem som vil “fordybe seg mer i emnet”, haha.

solkrem til folket, året rundt!


english:
a little text about the importance of using sun cream (sunscreen/sunblock) – watch the video! – and the importance about choosing the right one. there are many scary things hiding in skin products, like paraban. here is a article about sun cream, the ingredients you should avoid, what works best +++. i use this and this. (if you want you can use this code – ZEM324 – to save 5$ on your first order)

(Visited 6 times, 1 visits today)